Субота, 27.04.2024, 14:13
Свалявський районний Будинок школяра
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Міні-чат
200
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 21 » Поетична „Неповторність”
16:41
Поетична „Неповторність”

Поетична „Неповторність”

Днями на базі Будинку школяра відбувся конкурс любителів поезії серед освітян, присвячений Дню поезії і спрямований на виявлення творчих особистостей серед учительства району. Організатором його був райком профспілки працівників освіти Свалявської РДА.
Оцінювало виступи обдарованих освітян компетентне журі у складі в. о. голови профспілки М. П. Немеш, заступника завідуючого відділом освіти Свалявської РДА К. О. Стегури, методиста відділу освіти Л. В. Андрели, директора Будинку школяра Ж. Й. Ярчич. У конкурсі брали участь Андрела Л. В. (районний відділ освіти), М. І. Дочинець, М. В. Ільницька, Т. В. Маровді (Керецьківська ЗОШ І–ІІІ ступенів), Л. Г. Метенько (Плав’янський ДНЗ), В. С. Конопльова (Свалявська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 2), Г. М. Фегер (Свалявська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 1), М. Г. Дев’ян (Голубинська ЗОШ І–ІІ ступенів), М. В. Сакаль (Свалявська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 3).
Відкриваючи конкурс, М. П. Немеш зазначила, що такий захід у Сваляві проводиться вперше і сподівається, що буде проводитись і надалі, вдосконалюючись з кожним наступним роком і виявляючи творчі особистості. Марія Петрівна побажала учасникам успіхів, творчого натхнення і любові, в широкому розумінні цього слова: любові до рідного краю, отчого дому, матері, дітей, ближнього, коханих, словом, всякої, яка дає нам крила для творчих злетів, змушує творити чудеса, творити вічне – поезію…
Приєдналася до привітань учасників даного конкурсу К. О. Стегура і побажала всім успіхів, приємних вражень, хорошого настрою. Наголосила на значимості проведення таких заходів.
Л. В. Андрела говорила про те, що нам дуже близька українська поезія, бо, слухаючи її, насолоджуємось нею, черпаємо силу. Багато разів висувались наші поети на здобуття Нобелівської премії, але поки що такої в галузі поезії в нас не було. Зараз висунуто Б. Олійника. Поезія – це дар Божий, продовжила Лариса Василівна, і саме від нас залежить: чи ми цей дар закопаємо, чи будемо його розвивати.
Поетичне слово – це слово нашої душі, це сповідь душі, а для тих, хто слухає це слово, – причастя.
Привітали всіх учасників Ж. Й. Ярчич і представник Свалявського коледжу. Вони так само відзначили важливість започаткування таких конкурсів у районі для виявлення нових талантів, нових творчих особистостей.
На першому етапі відбулося представлення учасників.
Далі – найголовніше …
Конкурсанти розповідали про те, що спонукало їх до написання творів, демонстрували перед поважним журі свою майстерність.
Першою виступила Марія Іванівна Дочинець (Керецьківська ЗОШ І–ІІІ ступенів) з віршем „Село моє” – про отчий дім, р. Боржаву, рідне для неї с. Керецьки. Вірш „Отча земля” був її спогадом про повернення до рідного дому в роки навчання, до маминої світлиці, до отчої землі.
Оскільки Марія Іванівна пише давно, то прочитала ще один вірш – „Стежина до мами”, в якому йшлося про рідну неньку, про її незгасиму материнську любов і недоспані ночі біля колиски маляти.
Марія Василівна Ільницька (Керецьківська ЗОШ І–ІІІ ступенів) декламувала власні вірші „Донечки” і „Мамині руки”. Присутні почули про ніжну материнську любов до своїх дітей, про любов до мами, маминих ніжних, натруджених рук, що пахнуть хлібом, що вони є пам’яттю людської доброти.
Любов Георгіївна Метенько (Плав’янський ДНЗ) прочитала вірші „Мелодія серця” – про любов до отчого дому, першого слова, до подруг, людей та „Подяка матері”, в якому вшановується мати, що навчила нас жити по правді.
Маріанна Георгіївна Дев’ян (Голубинська ЗОШ І–ІІ ступенів) у поезії „Зупиніться, люди, не спішіть” звертається до людей бути милосердними, не кривдити, не робити зло ближньому, а любити його, бо в це буденне життя ми більше не повернемось і в буденній суєті, завжди в поспіху, не знаючи, чого хочемо і куди йдемо, забули про головне – про високі людські почуття.
Другий вірш Маріанни Георгіївни „Тобі” був пройнятий любов’ю до коханої людини, за яку щоденно молиться, щоб була щасливою.
Ганна Миколаївна Фегер (Свалявська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 1) прочитала вірш „Україні”, в якому просить Бога за Україну, за наш народ, щоб Бог послав волю, щоб діти і онуки жили в мирі.
Вірш „Школа Масарика” Ганна Миколаївна написала про рідну школу того, хто її збудував, про відродження честі та слави, про те, що її велич будуть прославляти діти, які навчаються в ній.
Валерія Степанівна Конопльова (Свалявська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 2) у вірші „Среди вредных привычек” наголошувала на важливості встояти перед шкідливими звичками, які отруюють наше життя, і наступний вірш – „Маринці”.
Мирослав Васильович Сакаль виступив із віршем „Рятівникам покинутих сердечок”, присвячений працівникам Свалявського Будинку дитини, які рятують маленьких покинутих діток. А вірш „Лелійне слово” розповідав про красу рідного слова, що кріпить і лікує, про долю українців, рідну мову, яка об’єднує нас у народ.
Лариса Василівна Андрела говорила, що поезія – це пісня душі. І представила на суд присутніх свої доробки „Діалог матері і доньки”, присвячений донечці, коли та виходила заміж. У ньому оспівані великі материнські почуття, життєві хвилювання і мудра материнська порада – жити в парі, ніколи не зраджувати любов.
Вірш „Ода тамаді” присвячувався шанованому тамаді Василю Михайловичу Маровдію. А „Дозволь” (із інтимної лірики) говорив про життєві спокуси, розчарування в житті, гірку самотність і тугу за втраченою любов’ю.
Лариса Василівна також ознайомила присутніх з віршами Людмили Михайлівни Рипкович (Голубинська ЗОШ І–ІІ ступенів) „Карпатська рапсодія”, в якому оспівана краса нашого краю, та „Моє Голубине” – про любов до рідного села, його красу і велич .
Василь Михайлович Маровді (Керецьківська ЗОШ І–ІІІ ступенів) прочитав вірші своєї доньки Тамари, яка у відпустці по догляду за дитиною, зі збірки „Ніжність” – (антології жіночої лірики в Закарпатті), в якій опубліковані три вірші Тамари, один із них називається „Колись під зорями стояли”. Також прозвучала пісня на слова Тамари Маровді, музику до якої написав Володимир Гуменюк, автор понад ста пісень.
Наталія Михайлівна Галавін (Свалявська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 3) представила вірш „Монастир у Сваляві” та „Учительство”, в якому оспівуються люди нелегкої праці – вчителі.
Після невеликої перерви оголосили результати конкурсу. Переможцями стали і отримали грошові премії: Тамара Василівна Маровді – І місце (Керецьківська ЗОШ І–ІІІ ступенів), Мирослав Васильович Сакаль – ІІ місце, (Свалявська ЗОШ І–ІІІ ступенів № 3), Марія Іванівна Дочинець і Марія Василівна Ільницька (Керецьківська ЗОШ І–ІІІ ступенів) – ІІІ місце.
Переможців оголосили, але переможених не було. Всім учасникам конкурсу Марія Петрівна Немеш вручила пам’ятні подарунки і подякувала за те, що прийшли сюди, розкрили свої таланти, подарували чимало приємних почуттів і вражень, прекрасний весняний позитивний настрій.
Усі вірші, прочитані на цьому конкурсі, організатори мають намір опублікувати в одній збірці, щоб люди читали їх і знали, який багатий наш Свалявський район талановитими людьми. Звичайно, дуже приємно, що кращих нагородили, але, здається, що найвища нагорода для всіх учасників буде та, коли їхню „сповідь душі” прочитає народ, „причаститься нею”, зрозуміє, оцінить і прийме її як свою.

Маріанна Дев’ян.

Переглядів: 859 | Додав: Rnog | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Copyright GNU GPL © 2012-2024
Сайт управляється системою uCoz